Соопштенија

23 Март 2020

Se molat site studenti koi kaj mene trebaa da ja slusaat nastavata vo ovoj semestar da m se obratat na sledniot email 

mbaskic@gmail.com

Se molat site studenti koi kaj mene trebaa da ja slusaat nastavata vo ovoj semestar da m se obratat na sledniot email 

mbaskic@gmail.com


18 Март 2020

СООПШТЕНИЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД НАСОКА БИОХЕМИЈА И ФИЗИОЛОГИЈА КОИ СЛУШААТ РАСТИТЕЛНА ФИЗИОЛОГИЈА

Почитувани колеги,

Материјалите за теоретската настава по предметот РАСТИТЕЛНА ФИЗИОЛОГИЈА за студентите по биологија, насока биохемија и физиологија се наоѓаат во PDF формат на оваа web страна.

Се надевам дека вонредната состојба со вирусната епидемија набргу ќе помине и ќе имаме прилика успешно да ја завршиме теоретската настава до крајот на учебната година. 

Со почит,

Проф. д-р Соња Гаџовска Симиќ


16 Март 2020

Соопштение до студентите кои ги слушаат предметите

Типологија на животни II, Споредбена анатомија и Одбрани поглавја од онтогенија на рбетници 

 

Драги студенти,
Веќе знаете дека поради ситуацијата со Corona вирусот сите сме во изолација. Претпоставувам дека секој предметен професор ќе ви се обрати за предметот кој го држи со вас, како впрочем и јас што го правам тоа во овој момент.
 
Ви се обраќам на сите студенти кои го слушаат предметот "Типологија на животни II". Доколку се сеќавате завршивме со амфиоксус и оваа недела требаше да се запознаеме со петромизонот, како претставник од Cyclostomata, додека наредна недела, според распоред, треба да започнеме со изучување на рибите (Pisces). Вие ја имате скриптата, како и бележникот, кој е PDF од презентациите.  Ќе ве замолам да ги прочитате овие две тематски единици и да ги разгледате презентациите за да знаете на што да обрнете повеќе внимание. За се што не ви е јасно ќе поставите прашање на првата средба.
За студентите кои го слушаат кај мене предметот "СПОРЕДБЕНА АНАТОМИЈА", ќе ги замолам самостојно да ја совладаат тематската единица "Integument"  и "Скелетен систем" се до тематската единица "СКЕЛЕТ НА ГЛАВА". Претпоставувам дека совладувањето на темите кои ви ги зададов ќе бидат лесни, со исклучок на еволуција на прешелени. Имено за да ја рaзбереме еволуцијата на прешлените ќе треба неколку пати да го прочитате и совладате градивото кое се однесува на градба на прешлени. Вие потрудете се да научите што е можно повеќе сами, а кога ќе почнеме да одиме на настава овие делови ќе ви ги објаснам на самиот час. 
 За сите оние студенти кои го избраа изборниот предмет "Одбрани поглавја од онтогнија на рбетниците" засега остануваме во мирување. За овој предмет мора да се одржат барем неколку средби во кои ќе ве запознаам со содржините на предметот и ќе ви дадам инструкции околу изработката на семинарските.
 
Со почит 
Проф. д-р Милица Ристовска

 


11 Март 2020

Прекин на образовниот процес за превенција од ширење на корона вирусот

Почитувани студенти,
Ве известуваме дека согласно одлука на Владата, во наредните 14 денови нема да се одвива настава на Природно-математичкиот факултет во Скопје. Воедно ве известуваме дека Одделението за студентски прашања нема да работи во наредните 14 дена. Сите закажани рокови се продолжуваат за 14 дена, а сите планирани настани и активности на Факултетот се одложуваат за неодредено време (вклучувајќи јавни одбрани на дипломски, магистерски и докторски работи). Доколку има дополнителни насоки, за истите ќе бидете навремено известени.
Со почит,                 
Деканат на Природно-математичкиот факултет во Скопјe


27 Февруари 2020

РЕЗУЛТАТИ ОД ИСПИТИТЕ ОДРЖАНИ НА ОДДЕЛЕНИЕТО ПО ЕКОЛОГИЈА НА РАСТЕНИЈАТА НА 19.02.2020 ГОДИНА

Екологија на растенијата (макс. 72 поени)

                                                              освоени                конечна

                                                              поени                    оценка

  1. 14905                                            12,5                      не положи
  2.     15079                                          10                        не положи
  3.      15174                                        2,5                        не положи

Растителна екофизиологија (макс. 72 поени)

  1.  15603                                          42,5                        не положи
  2.   15188                                          12                           10

 Заштита на животна средина

  1. 16007                                                                               9
  2. 15178                                                                               9

25 Февруари 2020

Сопштение - теореткси испит Катедра за Експериментална Биохемија

Соопштение

Заради зафатеност на простории теоретскиот испит на 25.02.2020 за предметите на Катедра за Експериментална Биохемија се поместува за 14 часот во математички амфитеатар.  

 

25.02.2020 

Катедра за Експериментална Биохемија


25 Февруари 2020

Термини за предавања за летен семестар на Катедра за Експериментална Биохемија 

Соопштение

Се известуваат студентите дека предавањата по предметот Клиничка Биохемија ќе започнат од 26.02.2020 (среда). Предавањата по Биохемија 2 ќе започнат од следната недела (05.03) во термините по распоред. 

25.02.2020

Катедра за Експериментална Биохемија 


21 Февруари 2020

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ ВО 2. СЕМЕСТАР ОД НАСОКАТА БИОХЕМИЈА И ФИЗИОЛОГИЈА

Почитувани колеги,

Ве молам, во најкраток можен рок да се обратите до предметниот наставник по предметот Основи на органска хемија, со цел да ги прецизирате групите и термините за практичната настава.

Координатор за насоката Б-Ф


20 Февруари 2020

Распоред на предавања и вежби по предметите Типологија на животни II и Споредбена анатомија 


Се известуваат студентите дека предавањата по Типологија на животни започнуваат на 24.02.2020, по Споредбена анатомија на 27.02.2020.

  Вежбите по двата предмета започнуваат од 02.03.2020, во студентска лаб. 217 со приложениот распоред, или кликнете тука за да го симнете целосниот распоред на предавања и вежби кај проф. д-р. Милица Ристовска.

 

 

понеделник

вторник

среда

четврток

петок

8

 

Типологија

мбI (8-10)

 

   

Типологија

бхф II (8-10)

9

     

10

Типологија

бхф I (10-12)

 

Типологија

мб II (10-12)

   

11

     

12

 

Споредбена анатомија НН

(12-15)

     

13

       

14

     

 

15

       

 


18 Февруари 2020

За студенти кои оставиле индекс во Биохемиска лабораторија 

Соопштение

Студентите кои оставиле индекс во лабароторијата за Биохемија истите можат да ги подигнат во Библиотеката на Инстититут за Биологија

Катедра за Експериментална Биохемија

Проф. д-р Јасмина Димитрова - Шумковска


<< претходно | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
© 2020. Институт за биологија, ПМФ, УКИМ, Скопје.